Picture
CRVENA ZVEZDA BEOGRAD

Samo protiv Hemofarma, na početku sezone, Svetislav Pešić imao je kompletnu ekipu. Od tada su kola krenula nizbrdo, igrači su velikom brzinom počeli da ispadaju iz stroja. Nije bilo Lazića, zatim Ilića, Radetića, Čovića, Petra i Bojana Popovića, kao i Morrisona. Sve to moralo je da se odrazi na rezultat, crveno-beli trenutno imaju dve pobede iz sedam kola.

Meč protiv Radničkog mogao bi da bude prekretnica za bolje dane. Situacija po pitanju povreda je daleko bolja, sem Radetića koji mora na operaciju, svi ostali igrači biće na raspolaganju stručnom štabu. Pitanje je koliko su spremni, pogotovo kapiten Ilić koji je već nekoliko sedmica van trenažnog procesa. Ali, svaka pomoć, pa i ona sa tribina, od velikog je značaja za mladi tim Crvene zvezde Beograd.

- Očekujem neizvesnu utakmicu. Radnički je u poslednje dve godine bio bolji od Crvene zvezde i FMP-a. To ništa ne mora da znači, ali moramo da se dobro pripremimo za iskusnu ekipu, sa trenerom koji ima ogromno iskustvo i naravno znanje. Želimo da igramo bolje nego na prethodnim mečevima - rekao je Svetislav Pešić i dodao:
- Igraćemo sa igračima koji nisu do kraja spremni. Oni koji nisu igrali se polako vraćaju.

Pešić je istakao da ga dodatno motiviše podrška koju je dobio od Predsedništva kluba. 

- O sportskim rezultatima ću govoriti kad se sve završi. Velikih pobeda neće biti, možda će biti neobjašnjivih poraza, ali mi smo tu da to objasnimo kome treba. A, to su navijači i oni koji rade u klubu i pomažu ga. Dodatna motivacija je što sam dobio podršku za rad. To je zajednički posao u stvaranju pozitivnog ambijenta na putu ka Evropi – rekao je trofejni stručnjak.




RADNIČKI

Promene u hodu, problemi sa povredama i nedostatak sreće – razlozi su lošeg početka sezone ekipe Miroslava Nikolića. Kragujevčani imaju samo jednu pobedu iz sedam kola, kod kuće nisu osetili ukus trijumfa, bez uspeha su u poslednjih pet mečeva. Zato je suvišno i govoriti sa kakvim ambicijama dolaze u Beograd. Gosti su svesni da crveno-beli nisu ekipa za vađenje, pogotovo ne na parketu Pionira. Ali, uprkos velikom hendikepu, odnosno odsustvu povređenog kapitena Miljana Pavkovića, veruju da mogu do bodova koji bi u velikoj meri ublažili slab start ABA lige i uticali na povećanje samopouzdanja.

»Poremetile su nas povrede od početka sezone. Evo sada smo bez Pavkovića mesec dana, a zna se koliko je taj igrač važan za našu igru. Simon je takođe imao zdravstvene probleme, a on mi je udarna igla, bez koje ne mogu,« rekao je Miroslav Nikolić, šef struke Radničkog.

Kragujevčani ne znaju za poraz na gostovanju crveno-belima od kada su postali članovi ABA lige. »Borićemo se, pa šta bude. Ne plaši nas pun Pionir, nije nam prvi put da igramo u takvoj atmosferi, naprotiv, znali smo upravo da pobeđujemo u takvom ambijentu. Zvezda i mi imamo relativno mlad sastav, dosta je igrača kod njih i nas, koji nemaju iskustva,« komentar je Nikolića.

Branko Maksimović, prvi asistent Miroslava Nikolića, ne skriva optimizam: »Možemo da obećamo našim Kragujevčanima, za koje smo čuli da će biti uz nas u hali Pionir, da ćemo dati sve od sebe da napravimo iznenađenje i da im priuštimo već dugo očekivanu radost. Igraćemo srcem za Kragujevac i Crvene đavole, dosta im dugujemo dosta,« kaže Maksimović.

PRENOS UTAKMICE JE NA TELEVIZIJAMA B92 I ARENA SPORT 1,OD 17H!
 
Picture

Ubedljiv poraz na gostovanju Zagrebu još uvek je u mislima crveno-belih. Odbrana je ponovo bila rak rana o čemu najbolje svedoči čak 64 primljenih poena u prvom poluvremenu.
Učenici Svetislava Pešića svesni su da u nastavku sezone moraju daleko bolje u defanzivi inače nemaju čemu dobrom da se nadaju. Prvi priliku da prikažu napredak, imaće protiv Heliosa.

»To nam je drugo vezano gostovanje, prilika da napravimo prvi brejk ove sezone. Biće veoma teško, znamo kakav stil forsiraju ekipe koje vodi Zmago Sagadin. Helios igra sa dosta trčanja, veoma agresivno u odbrani,« rekao je Uroš Nikolić, centar Crvene zvezde Beograd.

Helios posle šest kola nema nijedan trijumf, ali Nikolić smatra da to nije realan odraz njegovog kvaliteta.

»Mislim da će tim iz Domžala brzo pobeći sa dna tabele, do sada nije imao ni sreće, što se po običaju uvek vraća. Nadam se da to neće biti protiv nas.«

Realno gledano, crveno-beli imaju etiketu favorita. »Daleko od toga da imamo osnova za bilo kakvo opuštanje. Helios je odlično popunjen na svim pozicijama, sigurno je silno motivisan da dođe do prve pobede ove sezone. Za bodove ćemo morati da igramo na gornjoj granici. Moramo da pokažemo da smo izvukli pouku sa gostovanja Zagrebu,« naglasio je Uroš Nikolić.

Crveno-beli su u proteklom periodu imali dosta problema sa povredama, ali situacija se popravlja. »Već duže vreme smo bez Ilića i Radetića, dok je iza Markovića pauza od sedam meseci zbog problema sa leđima. Čović i Cvetković su po desetak dana bili van stroja, dok je Bojan Popović pred meč protiv Zagreba dobio temperaturu. Sve su to problemi koji nas prate, ali idemo dalje,« rekao je Svetislav Pešić, trener crveno-belih.

7.kolo ABA lige,13.11.2011,18h,"Komunalnega centar" u Domžalama,Helios Domžale-Crvena zvezda.Prenos utakmice na ARENA SPORT 1 kanalu!


 
Picture
Veliku pažnju KK Crvena zvezda poklanja mlađim kategorijama. Crveno-beli u svojim redovima imaju veoma perspektivne generacije pionira, kadeta i juniora na čijim temeljima želi da gradi budućnost.

Talentom se posebno izdavaja juniorska selekcija Crvene zvezde koja se u jedinstvenoj ligi (do 18 godina) takmiči sa ekipom čiju okosnicu čine momci rođeni 1995. godine, odnosno dve godine mlađi.

U Basket sitiju Svetislav Pešić održao je pokazni trening upravo juniorskom timu u prisustvu svih trenera mlađih kategorija, a ovakvi treninzi postaće praksa sve u cilju što bolje obučenosti mladih košrakaša.

Pešić je bio veoma zadovoljan pristupom igrača na treningu, a koliki je značaj imala njegova poseta treningu objasnio je trener juniora Milan Mandarić:

- Na opšte zadovoljstvo svih igrača, ali i trenera, prisustvovali smo praktičnom predavanju jednog od najboljih stručnjaka. Svako od nas je posle ovog treninga je bogatiji za jedno novo iskustvo. Zaista smo imali šta da vidimo i naučimo, a pogotovo ovi mladi momci – konstatovao je Mandarić.

SLIKE SA TRENINGA:

 
Picture
Vladan Tegeltija,novinar i autor emisije "SOS koš",opet se oglasio,i izrekao niz provokacija i neistina na račun Crvene zvezde.Ovoga puta to nije učinio u svojoj emisiji,već u svojoj kolumni "Tegijevo zakucavanje" koju piše za sajt košarka.rs.
U kolumni je pisao o predstojećem duelu njegovog Partizana u Euroligi i rezultatima srpskih predstavnika u ABA ligi u 6. kolu.
Deo posvećen Crvenoj zvezdi prenosimo u celosti:
"Crvena zvezda Beograd je doživela novu blamažu. Posle 61-og primljenog koša za poluvreme u Pioniru od Olimpije, Zagreb je u sablasno praznom Draženovom domu "utrpao" 64 za prvih 20 minuta. Stalno ponavljam da je Evroliga neka druga priča, da porazi prvaka Hrvatske, ili Slovenije u njoj ne mogu biti podloga za nerealna očekivanja, bilo posle pobeda nad Bajernom ili Heliosom u "Pioniru". Priča da je ABA liga druga u Evropi je još smešnija, kada pogledate Baltičku ili sada Tursku, a uz to i stara Zvezda i FMP su ispadali i iz nje, zaboravili na Evrokup, a ime Svetislava Pešića i fantastična ruka Adama Morisona, dok klinci ne sazru, ipak su preslabi za evroligaše iz Hrvatske i Slovenije, bar za sada. 
Da li su Mula, Kasun, Mej i ostali Androićevi izabranici imali neponovljivo šutersko veče, poput Zmajčeka, ili je odbrana Karijeve ekipe zaista toliko očajna, bez obzira na sudijske propuste koji ne smeju pokriti sada već uhhroničene slabosti? Pešić će imati još puno posla, što da potvrdi da odbrana može da se nauči, da je voljni momenat, kako kod domaćih momaka, tako i Morisona, koga je već slao u svlačionicu uz nimalo prijatnu konverzaciju pre dve nedelje na prijateljskom meču protiv Hemofarma, kao i prošlog četvrtka na popodnevnom treningu u Železniku, kada je sjanog šutera iz Lejkersa jurio van hale i Nebojša Ilić.

Licno smatram da će Pešić podići i odbranu i ostale elemente igre svoga tima koji ne treba, poput navijača, da se opterećuje Partizanom i titulom, već pokuša da bude ispred Radničkog i posebno Budućnosti i Širokog, jer sam siguran da je kvalitetnija ekipa od ostala tri slovenačka tima, od kojih su dva zalutala u ABA, zbog nesposobnostionih iz Srbije koji su svojevremeno dozvolili čelnicima "Sidra" da rade šta požele. Smatram da Crvena zvezda Beograd ima u prvom redu trenera, potom navijače i potencijal mladih koji zaslužuju veće uloge i minute, od Milutinovića i Subotića, posebno Nedovića, pa i Cvetkovića, da u toj kombinatorici izbore povratak u Evrokup, u kome je FMP pre pola decenije imao i zavidne rezultate, a zašto da ne i kvalifikacije za Evroligu iz kojih će doduše dogodine u elitu ići samo jedan tim, jer je drugo mesto Đordi zadržao za vajld-kartu, tačnije neku svoju kombinaciju. Uz tri učesnika Evrolige po zemljama, još jedan hrvatski predstavnik može biti ispred - za Slovence ne verujem. E sada, treba ostaviti iza Budućnost, Radnički i Široki, ali i praviti igrače za budućnost, pa ih i prodavati ne bi li se vraćali dugovi "zamrnute Zvezde"."

Kao što vidite,sve je pisano sa dosta žara i mržnje prema našem klubu,pa se svi mi sa pravom pitamo,GOSPODINE TEGELTIJA KAKO VAS VIŠE NIJE SRAMOTA DA OMALOVAŽAVATE NAŠ KLUB I DOKLE ĆETE SE VIŠE OVAKO PONAŠATI?DA LI STE SVESNI DA OVIM VREDJATE I 3 MILIONA VAŠIH SUNARODNIKA I NAVIJAČA CRVENE ZVEZDE?DA LI STE SVESNI DA OVIM ŠKODITE SEBI KAO NOVINARU I KAO ČOVEKU I KALJATE VAŠ UGLED I UGLED TELEVIZIJE NA KOJOJ RADITE?SIGSTIDI SE VLADANE!

 
Picture
Najveći i najpoznatiji šoping centar u Srbiji - Ušće, u sredu 9. novembra apsolutno je bio u znaku borbe protiv dijabetesa. U susret 14. novembru svetskom danu dijabetesa KK Crvena zvezda u saradnji sa dnevnim novinama Kurir i Udruženjem za brorbu protiv dijabetesa Plavi krug organizovala je akciju „Pobedi sa mnom“ čiji je promoter bioAdam Morison.

 

Osim Zvezdinog sjajnog šutera, koji od svoje 14 godine boluje od dijabetesa tip 1, velikom broju mališana, njihovim roditeljima i mladim ljudima koji imaju problema sa šećernom bolešću obratili su se i trener Crvene zvezde Svetislav Pešić i doktorka Verica Zdravković pedijatar endokrinolog. Njihova poruka je bila jasna, a to je da dijabetes ne bi trebalo da omete bilo koga da postigne bilo koji cilj u životu, a najbolji primer za to je upravo Adam Morison.

 

- Obećavam da ću uvek izdvojiti vreme za ovakve akcije. Morison je vrhunski sportista i on vrlo dobro živi sa dijabetesom, jer je odgovoran i organizovan. Preporučio bih svima da se bave sportom, jer onda će problemi biti daleko manji. Voleo bih da mnoge od vas jednog dana treniram u Zvezdi – poručio je Pešić okupljenim mališanima koji su bili obučeni u majice sa likom Adama Morisona i porukom POBEDI SA MNOM.

Američki internacionalac koji je sa mnogo uspeha igrao za Univerzitet Gonzaga, kao treći pik na NBA draftu izabran od strane Šarlot Bobketsa, potom sa Lejskersima osvojio dva šampionska prstena, preneo je deo svojih iskustava sa dijabetesom:

- Kada mi je bilo 14 godina doktori su mi rekli da bolujem od dijabetesa tipa 1. Rekli su mi da ću moći normalno da živim kao i svi ostali ljudi. To sam sebi usadio u glavu i odlučio da se bavim košarkom. Moja situacija je specifična jer mi se zbog utakmice podigne adrenalin, a nivo šećera u krvi mi pada, što rešavam čokoladom i sokom. Morate biti svesni da u životu ne ide sve kako je planirano, pa uvek morate biti spremni na sve. Desilo mi se i da padnem na meču, ali uz redovne kontrole i vođenje računa o načinu života, sve se može uskladiti. Insulinsku pumpu proveravam svaka tri dana i volim je najviše na svetu. Znam da se u nekim zemljama teže nabavlja u odnosu na SAD, ali nadam se da će se situacija popraviti – istakao je Morison.

Morison je odgovorao na brojna pitanja, a najveće zadovoljstvo za mališane predstavljalo je slikanje i autogrami koje je nesebično delio.

Svi posetioci Ušće šoping centra mogli su na licu mesta da provere nivo šećera u krvi, a od ljudi iz Udruženja Plavi krug dobili su flajere sa najbitnijim informacijama vezanim za dijabetes.

Ova akcija takođe je trebalo da podigne svest svih građana Srbije da redovno vrše kontrole, jer u našoj zemlji od dijabetesa boluje preko 630 hiljada ljudi, dok u svetu ima 366 miliona obolelih.



 
Picture
Posle vrlo bitne i ubedljive pobede nad Zlatorogom košarkaši Crvene zvezde silno motivisani gostuju ekipi Zagreba.Zagreb ove sezone igra očajno,u Euroligi služe za popravljanje koš razlike,a ni u ABA ligi im ne ide baš najbolje.Imaju skor 1-4 i nalaze se na 12. mestu.Crvenu zvezdu dočekuju posle poraza od CSKA kod kuće,47:89!

Zagreb CO-Skauting
Ekipa Zagreba dobro je popunjena na svim pozicijama.Organizatori igre su 3 igrača,medju kojima je i Diante Geret.Ovaj američki plej visok je 195 cm i glavne karakteristike su mu dobar prodor i dobar osećaj za asistenciju.Poslednju sezonu u NCAA ligi završio je sa impresivnih 17,3 poena i 6,1 asistencije u proseku po utakmici.Ima veliki raspon ruku i vrlo je koristan u odbrani.Drugi igrač na poziciji jedan je Petar Babić, 26-godišnji Zagrebčanin.U redovima Mrava je od 2004. godine.Njegova igra u odbrani, kao i mirna, precizna ruka karakterišu ga kao najboljeg ’šestog’ igrača lige prema rečima trenera.Treći igrač na poziciji 1 je mladi Toni Prostran koji ima i najmanju minutažu na pleju.On je visok samo 181 cm i proglašen je za najboljeg plejmejkera Svetskog prvenstva do 19 i Evropskog prvenstva do 18 godina.

Bekovsku liniju čine dosta iskusni igrači.Damir Mulaomerović,je igrač o kome sve govore imena klubova u kojima je igrao(Real Madrid,Efes,Panatinaikos,Olimpijakos).Radi se o odličnom šuteru i dugogodišnjem nosiocu igre Hrvatske reprezetnacije.Ipak,godine čine svoje i nije to više onaj Damir kakvog smo gledali.Reprezentativac Hrvatske Krunoslav Simon samo na trenutke pokazuje igru od prošle sezone.Od početka sezone traži sebe i generalno se uklopio u sivilo ekipe Zagreba.Ipak,svi se sećamo njegove prošlogodišnje partije u Pioniru protiv Zvezde,kada nas je svojim trojkama dovodio do ludila.Nema šta,odličan igrač,nadamo se da neće bljesnuti protiv nas.Broj 22 u ekipi Zagreba zaduženo je za dugogodišnjeg člana Mrava Damira Rančića.Ima 28 godina i povremeni je Hrvatski reprezentativac.On je šuter bez mane,ali kao i ostali igrači kuburi sa samopouzdanjem ove sezone.Sašo Ožbolt ove sezone u dresu Zagreba igra jako loše,toliko da ne možete na terenu da prepoznate onog Ožbolta iz Olimpije.Trener Androić mu daje vrlo mizernu minutažu i to sigurno dosta utiče na njega.Svoje minute ove sezone pokušava da nadje i Ante Mašić,drugi najbolji strelac lige BIH 2007. godine.Radi se o jednom solidnom igraču,koji je prošle godine imao sporednu ulogu u ekipi,a ove sezone upisuje tek po neki sekund na terenu.

Krilne pozicije popunjavaju izuzetno talentovani igrači.Dario Šarić je igrač koji je rodjen 1994. godine.Rođeni lider, košarkaške je gene nasledio od oca i majke koji su bili odlični prvotimci Šibenke, odnosno Elemesa.Na letos održanom Europskom kadetskom prvenstvu vodio je hrvatsku reprezentaciju do zlatne medalje , a za svoju odličnu igru nagrađen je titulom najboljeg igrača prvenstva. Stručnjaci ga smatraju najboljim mladim igračem u Europi.Visok je 205 cm i može da pokriva skoro sve pozicije.Još jedan Zadranin kojeg je košarkaški put doveo u Zagreb Croatia osiguranje je Ivan Novačić.Igra nisko krilo,visok je 202 cm i može uneti dosta živosti u igru Zagreba.Miralem Halilović, je momak koji je rodjen 1991. godine a košarku počeo igrati tek 2005. godine.Retko ulazi u igru i od njega ne možemo očekivati mnogo na subotnjem meču.

Najjači deo tima je pod košem.Pre svih tu je prekaljeni as Mario Kasun.Iskusni 31-godišnji i 211 cm visoki centar je izuzetno snažan i skočan igrač,koji svojom pojavom ima veliki kredit kod sudija.Od njega sigurno preti najveća opasnost pa će Popović i Nikolić imati pune ruke posla.Još jedan snažan igrač meke ruke u reketu Mrava je američki igrač Sean Mej.Retko je koja hrvatska ekipa u košarkaškoj istoriji imala privilegiju da u njenom dresu zaigra igrač sa takvim košarkaškim pedigreom kao što je to slučaj ove sezone u Košarkaškom klubu Zagreb CO u čijim  redovima igra  May. Sean je košarkaš iz Sjedinjenih Američkih Država koji je imao veliku  karijeru što potvrđuje MVP nagrada na NCAA finalu 2005. godine, igrajući za proslavljeno univerzitet North Carolina, a potvrdu talenta dobio je 13. izborom na NBA draftu iste godine kada su ga za svoju ekipu odabrali Charlotte Bobcatsi. Četiri sezone je Sean May proveo u Bobcatsima, dok je poslednju NBA sezonu igrao u Sacramento Kingsima. Prve dvie sezone u NBA ligi Sean May je odigrao više nego kvalitetno s impresivnim brojkama u statistici, ali za veće stvari spriečile su ga povrede.Treći igrač je Džošua Hejtvelt,koji je došao iz Lotomatike.Igra na poziciji krilnog centra i izrazito je visok,211 cm.Dobar je šuter,ali slab u reketu.Uz to izuzetno je skočan i pokretljiv za svoju visinu i igra odlilčno u odbrani.Papa Diase Ndiaga je centar iz Senegala,koji je visok 206 cm i može da igra i 4 i 5.U Zagreb je došao iz NCAA lige gde je postizao 18,3 poena po utakmici, te ostvarivao 9,6 skokova i 3,6 blokada po utakmici.Reprezentativac je Senegala i odlikuje ga dobar odraz,igra u odbrani i dobra igra u reketu.Težak zadatak očekuje našu ekipu iako je Zagreb loše otvorio sezonu.Put glavnog grada Hrvatske crveno-beli krenuće u petak.
ABA liga, 6. kolo,dvorana Dražen Petrović,Zagreb,subota,05.11.2011,20h,Zagreb CO-Crvena zvezda,prenos B92!