Zbog zadobijene povrede kapiten Crvene zvezde Vuk Radivojević neće moći duže vreme da bude u trenažnom procesu.

U ovom trenutku je veliko pitanje kada će Vuk moći da nastavi sa treninzima, te će šef struke Svetislav Pešić u narenom periodu na poziciji jedan imatiČovića i Cvetkovića, po potrebi i Nedovića.

Navodno, kako prenosi „Žurnal“, zbog ove povrede Pešić će pokušati da dovede još jednog igrača pre početka sezone, kako bi pojačao konkurenciju na mestu plejmejkera.

 
Kada je stigao u Beograd,bivši član LA Lejkersa,nije znao ništa o novom klubu.Nakon svega nekoliko dana i prvog trofeja,ne krije oduševljenje,naročito potencijalom ekipe:


-Prvi utisci su više nego dobri,uverio sam se u bogatu istoriju kluba.Tu je dosta dobrih i veoma talentovanih momaka.Sa ekipom sam odigrao četiri prijateljske utakmice,očigledno je da imamo odično izbalansiran tim.Stvarno sam impresioniran,naročito energijom  koju svi ulažu.Nadam se da ću pronaći svoju ulogu u timu-istakao je Morison.

Prvi put ste u Evropi,ali izgleda da Vam neće trebati mnogo vremena da se uklopite?
-Poslednju utakmicu nisam odigrao baš najbolje,ali tada se najbolje videlo da smo dobro pokriveni na svim pozicijama.Momci su povukli umesto mene.Generalno,osećam se veoma dobro.Trebaće mi vremena da se naviknem na nove stvari kao što su način života,jezička barijera.A,i sama igra je drugačija u odnosu na NBA.

Koja je najveća razlika?
-Mnogo je stvari,ali jedna od ključnih je  što ovde lopta više kruži,dok se u Americi forsira igra jedan na jedan.

Da li ste nešto čuli o Zvezdinim navijačima?
-Rekli su mi saigrači da su fantastični i glasni.Reputacija evropskih navijača je dobro poznata u Americi,naročito kada je fudbal u pitanju.Jedva,čekam prvu utakmicu.

Šta mislite o Beogradu?
-Do sada mi je vreme prolazilo na treninge,useljenje u stan i slične stvari.Ipak,prošetao sam centrom i posetio par restorana.Veoma je lepo,vidi se da su kultura i način života drugačiji.Ali veoma mi se svidja.

Da li ste probali neke nacionalne specijalitete?
-Poslušao sam saver i naručio nešto što mi je delovalo poznato.Jeo sam neko prženo meso,veoma mi se svidelo.Generalno gledano,hrana je veoma dobra.Nemam nijednu zamerku.

I za kraj,kako se snalazite na ulicama Beograda?
-Još uvek ne vozim sam.Primetio sam da ima dosta automobila,ali živeo sam u Los Anđelesu,a tamo je najveća saobraćajna gužva u svetu.Tako,da ovo nije za poređenje.
 
Posle trijumfa u prijateljskom meču protiv ekipe Černo more u istom stilu crveno-beli su nastavili i na turniru Samel koji su superijorno osvojili. Utiske iz bugarskog grada Samokova preneo je šef stručnog štaba Svetislav Pešić:

- Za četiri dana imali smo četiri utakmice, a odradili smo i isto toliko treninga. Bilo je veoma naporno, jer nije bilo pauze. Svi igrači su dobili šansu, a ovo je bilo iskorišćeno istovremeno i za bolje upoznavanje mene i ekipe. Želeli smo da igramo dobro, imali smo protivnike taman za ovu fazu priprema koji su nam poslužili za dobar trening i proveru naših mogućnosti. Cilj nam nije bio da se pobedi svaka utakmica, ali mi smo i u tome uspeli – počeo je priču Pešić.

Na turniru Samel u ekipi su po prvi put bili i dvojica novih igrača Adam Morison i Petar Popović.


- Upravo iz tog razloga osnovni zadatak nam je bio da se oni stave u službu tima i što bolje uigraju. Probali smo da ih kroz ove utakmice što je moguće bolje integrišemo.

Pešić je potom ocenio igre tima:

- Ukupan utisak je da još igramo nestabilno. Nemamo kontinuitet tokom svih 40 minuta, a ni u seriji utakmica. Protiv Lukoila smo odigrali dosta dobro, iako su oni u dobroj formi jer se spremaju za kvalifikacije za Evrokup i evidentno je da su dosta radili na igri. Imamo dosta oscilacija, nekad igramo iznad mogućnosti kao što je to bio slučaj sa Lukoilom, a nekad ispod našeg kvaliteta kao što je to bilo u poslednjem meču sa Rilskim. To je možda i bilo očekivano s obzirom da imamo dosta mlad tim, a pogotovo malde igrače imamo na spoljnim pozicijama. Ponavljam, te oscilacije su očekivane, ali moramo još dosta da radimo.

Veliko interesovanje javnosti vlada za NBA pojačanjem Adamom Morisonom koji je pružao dosta dobre partije:

- Nije to ništa što spektakularno kao što većina medija piše. Morison je normalan igrač koji je mnogo umoran. Relativno je nepriprmeljen, ali sve to je nadoknadio velikom željom. Bilo je evidentno da mu se igra, želi da pomogne sebi i da bude što bolji jer čitavu godinu nije igrao. Sve to je u Bugarskoj nadoknadio dodatnom motivacijom. Međutim, kako su se nizale utakmice slabio mu je učinak, jer je nije fizički spreman. On će morati dosta da radi, ali on je iskusan igrač koji zna da igra. Košarka vam je kao skijanje, kad naučiš ostaje za čitav život. Ali, ne voziš uvek dobro, treba ti snage u nogama. On toga nema dovoljno i tek će za mesec dana da bude u formi i tek tada će pokazati svoj potencijal i kvalitet koji ćemo staviti u službu ekipe.

Novajlija je i Petar Popović, ali on već zna kako je igrati za Zvezdu...

- I za Popvića je ista situacija. On je veliki zvezdaš, poziv da nam se priključi za njega je bio pravi izazov i on je pokazao veliku motivaciju. Sa njim u ekipi uz Mileta Ilića imamo  dva različita tipa centara. Podršku pružaju Subotić, Marković, Radetić i Tubak, ali oni su još mladi, ali najveći prolem je što nisu dovoljno igrali. Marković je bio povređen dobar deo prošle sezone, a Radetić nije dobijao šansu. Tubak takođe ima malo igračkog iskustva, ali poseduje potencijal. Subotić je možda i najstandarniji jer je imao dosta minuta u prošloj sezoni, sada dobro trenira, talentovan je i može da igra na pozicijama četiri i pet – konstatovao je Pešić.

Naredni prijateljski meč Crvena zvezda igra u ponedeljak protiv ruskog Nižnjeg Novgoroda.

 
Košarkaši Crvene zvezde sutra će u prvom kolu"Samel 90 basketball tournament" u Bugraskoj igrati protiv kiparske ekipe Keravnos.
Keravnos je jedan od najpopularnijih kiparskih klubova koji je nastao 1926 godine.Boje kluba su žuto-crvene,imaju jednu od najbučnijih publika na Kipru,i igraju u dvorani od 2000 mesta.Trener tima je poznati Izraelski strucnjak Adi Azulaj.Prošlu sezonu završili su na drugoj poziciji iza Apoela.Za Keravnos nastupaju i dva Srbina,naš doskorašnji igrač Strahinja Dragićević i Saša Djordjević.Ekipu uglavnom sačinjavaju stranci,od kojih su najpoznatiji Markus Mur i Viliam Hačer.
Ipak,ne treba očekivati da mogu da iznenade Crvenu zvezdu,za koju će na ovom meču premijerno debitovati velika NBA zvezda Adam Morison.
Utakmica se igra sutra, od 17h po Burarskom i od 16h po srednjoevropskom vremenu, u "Areni Samokov",a direktan prenos možete pratiti OVDE.
 
Košarkaši Crvene zvezde danas putuju u Bugarsku gde će od 20. do 23. septembra učestvovati na turniru Samel koji se igra u Samokovu. Osim Crvene zvezde na turniru će učestvovati bugraski prvoligaši Rilski sportisti (domaćin), Černo more, Luokil Akademik i kiparski Keravnos, a prvi protivnik crveno-belima u utorak od 17 sati po lokalnom vremenu biće Černo more. Turnir se igra po ligaškom sistemu.

U Bugarsku će putovati 15 igrača: Vuk Radivojević, Ivan Smiljanić, Andreja Milutinović, Filip Čović, Branko Lazić, Mile Ilić, Petar Popović, Adam Morison, Nikola Marković, Bojan Subotić, Dragan Tubak, Bojan Radetić, Nemanja Nedović, Aleksandar Cvetković i Sava Lešić.

U ekipi neće biti Nikola Vasić i Uroš Nikolić koji se još nisu u potpunosti oporavili od povreda i oni će u Beogradu trenirati po specijalnom programu.

 
Crvena zvezda znatno je ojačala centarsku liniju. Novi igrač u taboru crveno-belih je Petar Popović (32, 211). Iskusni centar potpisao je ugovor na godinu dana, a zanimljivo je da Popović po treći put oblači crveno-beli dres. Prethodno je Zvezdin član bio u sezoni 2000/01. i 2006/07. Popović je karijeru počeo u subotičkom Spartaku, a branio je boje Hemofarma, Benetona, Huventuda, Estudijantesa i Spartaka iz Sankt Peterburga.

Prošle sezone u dresu Spartaka u ruskom šampionatu prosečno je beležio 8,3 poena i 3 skoka po utakmici, dok je Evročelendž kupu imao učinak od 9 poena i 3,9 skokova u proseku.

Sa Hemofarmom je 2005. osvojio NLB ligu, a 2006. godine sa Benetonom je bio šampion Italije. Popović je svojevremeno bio i član naše reprezentacije i to na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine.

 
Picture
Posle Mileta Ilića, Nemanje Nedovića i Uroša Nikolića i Filip Čović obavezao se na vernost Crvenoj zvezdi. Nakon isteka ugovora sa FMP-om, brzonogi plejmejker je sa crveno belima dogovorio saradnju na godinu dana.

Čović je prošle sezone u Super ligi bio jedan od najkorisnijih igrača FMP-a, prosečno je beležio 12,3 poena i 4,5 asistemcija po meču. Sa FMP-om je 2007. godine osvojio Kup Radivoja Koraća, a sa juniorskom reprezentacijom Srbije ima zlatnu medalju sa Evropskom prvenstvu u Madridu 2007.


 
Picture
Adam Morison,treći pik na draftu 2006. godine stiže u Crvenu zvezdu.Kao bomba,subotnjeg jutra, je odjeknula vest o dolasku belog Amerikanca u redove trofejnog tima.Veliki zaljubljenici u košarku preko bare verovatno veoma dobro znaju ko je Adam,ali takvi je sigurno malo.Zato odgonetnimo KO JE ADAM MORISON,čovek koji je za 2-3 h postao najtraženiji čovek na internetu u Srbiji?!

Adam Džon Morison,rođen je 19. jula,1984. godine u gradu Glendive u saveznoj državi Montana.Završio je Mead Senior High School,a studirao je na i igrao košarku,3 godine,na Gonzaga Universitetu.

Adam se u mladosti često selio i učio košarku širom Amerike,jer je njegov otac Džon bio košarkaški trener.Kada je završio četvrti razred,Adamov otac je napustio trenerski posao.Porodica je konačno našla stalno mesto boravka u gradiću Spokane u saveznoj državi Wašington,a Adam je konačno mogao da se posveti samo košarci.On počinje da igra za srednju školu "Mead Hugh school".Ubrzo mu je dijagnostikovan dijabetis tipa 1,i on gubi 14 kg."Osećao sam se bolesnije od psa,nisam mogao da igram,da se krećem,baš ništa!".Ipak,treba napomenuti da je dijagnozu o dijabetisu podneo veoma dobro o čemu svedoči jedna priča.Naime,kada mu je medicinska sestra drugi put pošla da ubrizga insulin on ju je zaustavio i rekao:"Košarku ću igrati ostatak života,ovo je deo mene,pokažite mi kako se ubrizgava i ja ću to uraditi sam".Međutim,njegova bolest ga nije sprečila da postane srednjoškolska zvezda.U svojoj završnoj godini doveo je svoju srednju školu u finale turnira države.Uprkos napadu hipoglikemije,u finalu je uspeo da postigne 37 poena.Tog trenutka je svima bilo jasno da je rođena zvezda.

Morison,2003. godine nakon završene srednje škole upisuje Gonzaga Universitet i počinje da igra za Gonzaga Buldogse.U prvoj sezoni prosečno beleži 11,4 poena,a najbolji nastup je imao protiv St.Mary Universiteta kada je postigao 22 poena.Gonzaga osvaja WCC konferenciju,a Morison biva izabran u idealni tim.
U drugoj Univerzitetskoj sezoni prosečno beleži 19 poena po meču,dok je najbolju utakmicu sezone odigrao protiv San Francisko Univerziteta,kada je postigao 28 poena,uključujući i pobednički koš na 0,6 sekundi pre kraja meča.Gonzaga opet osvaja WCC konferenciju i Morison osvaja nove lične nagrade.
U narednoj sezoni beleži fantastične rezultate,a rekord sezone imao je protiv Loyola Marymount Lions kda je ubacio 44 poena,37 u drugom poluvremenu.Tu sezonu završava sa brojkama od 27,1 poena po meču,a osvaja i nagrade Nejsmit i Wudn.

I onda dolazi na red NBA.Te 2006. godine se prijavljuje za draft i biva izabran u prvoj rundi i to kao treći pik od strane Šarlot Bobketsa.Debituje,1. novembra 2006, protiv Indijane i na svom debiju beleži 14 poena,3 skoka i 2 asistencije.Njega je lično izabrao i preporučio čuveni Majkl Džordan.Utakmicu karijere je odigrao 30.decembra 2006. godine protiv ekipe Indijane i zabeležio 30 poena.Sledeću sezonu (2007-2008) pauzira celu zbog povrede kolena.Februara 2009. godine biva trejdovan u LA Lejkerse sa Šenonom Braunom u zamenu za našeg Vladimira Radmanovića.U Lejkersima igra sporednu ulogu,ali osvaja dva NBA prstena,2009. i 2010. godine.Svoj poslednji ugovor je potpisao sa Vašington Vizardsima ali ih je napustio pre početka sezone.

Morison takođe može da se pohvali i internacionalnom karijerom.Zabeležio je 4 nastupa za juniorski tim USA,na SP za igrače ispod 20 godina i osvojivši zlatnu medalju.Bio je i na pripremama i širem spisku za učešće na SP 2006. godine ali je otpao sa spiska u poslednjem trenutku.

Danas Morison se dosta bavi humanitarnim radom i pomaže roditeljima i deci obolelim od dijabetisa.Važi za vrsnog sportistu i poznat je po tome što vodi sportski život.Zbog dijabetisa redovno uzima insulin, pazi na ishranu i redovno kontroliše šećer u krvi. Za vreme pauze na utakmici kontroliše šećer i uzima dozu insulina, ako je potrebno, ali i pored svega je postao vrhunski košarkaš.

 
Posle prve kontrolne utakmice Crvene zvezde na Zlatiboru pored njegovog imena stajao je broj 13. Toliko poena je užičkoj Slobodi ubacio Dragan Tubak. Gorostasni centar je bio prijatno iznenađenje i dobrom partijom najavio da će se žestoko boriti za mesto u prvom timu.

- Posle te prve utakmice svi smo bili zadovoljni. Mislim da smo dobro odigrali. Doduše, to nam je bio prvi meč, mnoge stvari još nisu došle na svoje mesto, ali pokazali smo da se nalazimo na dobrom putu – kaže Tubak.

Svoju dobru partiju Tubak je skromno prokomentarisao:

- Nisam imao tremu. Velika mi je čast što sam dobio šansu da radim sa tako velikim trenerom kao što je Svetislav Pešić. Nadam se da ću iskoristiti ukazanu priliku i da ću uspeti da se nametnem.

Tubak, koji je rođen 1987. godine, košarkom je počeo da se bavi u rodnoj Banja Luci:

- Krenuo sam da treniram u Čelincu, jednom malom klubu kada sam imao 15 godina. Posle toga sam prešao u Borac, gde sam bio godinu i po dana i onda sam došao u Srbiju. Igrao sam za FMP i čačanski Borac. Za košarku me je pre svega opredelila visina, a onda sam mnogo zavoleo ovaj sport – priča 218 centimetara visoki centar i dodaje:

- Zanimljivo je da u osmom razredu nisam bio najviši, nisam imao ni dva metra. Ali sam u drugoj godini srednje škole porastao čak 10 centimetara što je bilo neverovatno.

U vreme kada je počinjao da se bavi igrom pod obručima imao je na koga da se ugleda:

- Mnogo utakmica sam gledao u to vreme, a divio sam se Vlade Divcu. On mi je na neki način bio idol. Nisam ga upoznao, ali nadam se da će biti prilike – kaže Tubak koji je takođe priznao da veoma voli da igra šah.

Priliku za novo dokazivanje Tubak, ali i ostali prvotimci Crvene zvezde imaće već u subotu na Zlatiboru u prijateljskoj trening utakmici sa OKK Beogradom.

- To će nam biti druga provera, nadam se da ćemo u odnosu na prvi meč sa Slobodom pokazati određeni napredak. Ta utakmica će nam mnogo značiti da se što bolje uigramo, popravimo neke stvari u odbrani i utvrdimo neke principe u igri koje od nas zahteva trener Pešić. Već u nedelju nam sledi novi meč sa Slobodom u Užicu.

Boravak na Zlatiboru ekspediciji crveno-belih polako se bliži kraju. Povratak je zakazan za nedelju 4. septembar:

- Svi smo pomalo umorni, to je dokaz da smo žestoko trenirali. Ali, nema toga što ne možemo da izdržimo. Mislim da smo na Zlatiboru uradili mnogo stvari, a po dolasku u Beograd imaćemo dva slobodna dana. Dakle, dovoljno vremena da se odmorimo kako bismo u punom ritmu nastavili dalje sa pripremama.

Tubak je preneo i da svi u taboru Crvene zvezde pomno prate dešavanja na Evrobasketu u Litvaniji, posebno igre naše reprezentacije:

- Gledamo i zdušno bodrimo Orlove. Mislim da dobro igramo i da ćemo još bolje partije pružati kako šampionat bude odmicao. Očekujem da nećemo imati nikakvih problema da prođemo grupnu fazu takmičenja – zaključio je Tubak.