Picture
Posle trijumfa u prvom kolu nad Mega Vizurom (98:80), crveno-beli su slavili i u Leskovcu. Izabranici Milana Mandarića pobedili su Zdravlje 107:66 (29:10, 27:18, 19:19, 32:19).

Poene za Crvenu zvezdu postigli su: Rebić 17, Vorkapić, Pavlović 10, Aranitović 10, Čvorović 11, Ilić 5, Đukanović 15, Kaplanović 9, Janković 7, Dobrić 9, Tejić 7, Ristić 6.

Naredni meč juniori Zvezde igraju u nedelju na svom terenu protiv ekipe Knjaževca.


 
Picture
Trener Crvene zvezde Svetislav Pešić na konferenciji za medije pred utakmicu protiv ekipe Zlatorog Laško je najavio da je njegov tim favorit u duelu sa slovenačkim predstavnikom. Crveno-beli su apsolutno opravdali tu ulogu i upisali drugi trijumf u regionalnom takmičenju (104:64).

Zvezda je prikazala vrlo ubedljivu igru pa zato i ne čudi trijumf sa čak 40 poena razlike. Zvezdina odbrana bila je na visini zadatka tokom većeg dela meča, a trener Pešić je u ovoj utakmici imao i veliki broj raspoloženih igrača. Pored već standardnih Subotića, Morisona i Milutinovića sve navijače crveno-belih obradovala je dobra partija Save Lešića kao i povratak na parket Uroša Nikolića koji je dugo pauzirao zbog povrede.

Za svaku pohvalu u ovom meču bio je i voljni momenat Zvezdinih igrača koji su i pored visokog vođstva tokom većeg dela meča prikazali veliku borbenost. Pobeda ni jednog trenutka nije dolazila u pitanje, prednost je rasla iz minuta u minut, a već na poluvremenu crveno-beli su imali 21 poen viška (51:30). U nastavku su domaći rutinski obavali posao, ali i atraktivnim potezima zadovoljili preko 3500 hiljade gledalaca u Pioniru.

Posle meča trener Crvene zvezde Svetislav Pešić je istakao:

- Igrаli smo dobro, bez obzirа što je ekipa Zlatoroga bila indisponirаna, аli stаro je prаvilo igrаš onoliko koliko ti protivnik dozvoli. Imаli smo kontinutet u igri, а to je nаš problem. Brzo se zаdovoljаvаmo, publikа se jаvi i počnemo dа igrаmo kаo protiv Bаjernа i zаborаvljаno dа je ovo zvanična utаkmica. Međutim, igrаli smo dobro, videlo se dа imаmo potencijаlа, аli dа ponedаkа spаvаmo nа terenu i primаmo jeftine koševe. Sve trаži vreme, ponekаdа prаvimo greške, nаivne u odbrаni i zato morаmo dа nаstаvimo dа rаdimo. Vаžno je dа je reаkcijа bilа dobrа.

Strateg crveno-belih potom je u svom stilu u šaljivom tonu dodao:

- Odlučujući momenаt je bio u trećoj četvrtini kаdа me je jedаn od gledаlаcа podsetio dа ubаcim Nedovićа. Bio sаm poptuno izgubljen, „spаvаo“ sаm i nisаm znаo štа rаdim. Sledeći put jа ću dа nаvijаm, а on nekа dođe dа me zameni ili podseti kаdа zаspim nа klupi štа dа preduzmem. U tom trenutku kada mi je dobacio odmаh sаm skočio sа klupe, trgаo se iz snа. Tаko dа je ovo zаjedničkа pobedа. Bilo je mаlo zezаnjа tokom mečа, аli sаmo dа se previše ne zezаmo. 

Crvena zvezda – Zlatorog Laško 104:64 (27:10, 24:20, 30.15, 23:19)

Crvena zvezda: Cvetković 6, Marković, Lazić, Nedović 4, Lešić 20, Subotić 16, Nikolić 5, Morison 23, Milutinović 13, B. Popović 5, P. Popović 12.

Zlatorog Laško: Skifić 4, Brodnik, Lapornik 14, Nikolić Smrdelj 5, Panić 6, Vujasinović 2, Omić 9, Dimec 2, Atanackovič 2, Mali 5, Roberson 9, Čohadarević 6. 
REZULTATI I PAROVI 5. KOLA:

Krka - Hemofarm 81:74
/Pavič 21, 14sk, 2as, 2blk - Otašević 19, Maraš 13, 5sk/

Makabi - Partizan mt:s 78:67
/Farmar 14, 7as - Peković 23, 7sk/

Cedevita - Zagreb 97:51
/Opačak 17, Car 12, 4sk, 5as, 4ukr - Diase 19, 13sk/

Crvena zvezda - Zlatorog 104:64

Nedelja

Cibona - Široki (17.00)
Radnički - Budućnost (18.00)
Helios - Olimpija (18.00)

TABELA: Makabi 5-0, Olimpija 4-0, Cedevita 4-1, Partizan mt:s 4-1, Cibona 3-1, Hemofarm 3-2, Budućnost 2-2, Široki 2-2, Crvena zvezda 2-3, Radnički 1-3, Krka 1-4, Zagreb 1-4, Helios 0-4, Zlatorog 0-5.

Slike sa utakmice OVDE.
 
Picture
Bilans nove Uprave sistema KK Crvena zvezda za prva dva meseca: angažovan jedan od najboljih trenera Evrope, oformljen mlad, perspektivan tim, zabeležena jedna pobeda i dva poraza u ABA ligi, otpisano tri od oko 14 miliona evra nasleđenog duga, a na pragu je i povraćaj zvaničnog grba, koji se godinama nalazi u jemstvu.

Ove rezultate javnosti je u sredu posle podne predočio prvi čovek crveno-belih Nebojša Čović.

"Crvena zvezda ima komplikovanu finansijsku situaciju, račun kluba, kao i sestrinskih firmi, je u blokadi od maja 2004. godine. Kad smo došli, klub je imao dug od 14 miliona evra, a do sada smo regulisali dug od 2.946.796 evra", rekao je Ćović.

Posle toga, Čović je naveo i imena firmi, menadžera i košarkaša, prema kojima su poravnati dugovi, a između ostalih pomenuti su bivši i budući sponzor Lukoil, zatim menadžeri Aca Rašković i Miško Raznatović, treneri Aleksandar Trifunović i Svetislav Pešić (otpisao 78.000 evra duga), košarkaši Boris Bakić, Elmedin Kikanović, Marko Kešelj, Stefan Jelovac, Luka Drča, itd.

"Pričam ovo da bih od poverioca zatražio strpljenje i poverenje. Čeka nas pet godina u kojima ćemo pokušati potpuno realno da rešimo sve sporove, a negde će, već sada mogu da kažem, to biti svega pet ili deset odsto od tražene sume, uz uvid u sve papire", rekao je Čović.

Naveo je i da su isplaćene plate svim zaposlenima za prethodnih 12 meseci, kao i da formiranje budžeta upućuje na to da će taj trend biti nastavljen i u tekućoj sezoni, iako je jako teško zatvoriti finansijsku konstrukciju.

"Niko nema za cilj da pobegne od obaveza, ali moramo da budemo realni... Još nismo zatvorili ceo budžet i postoje problemi. Ipak, na dobrom smo putu da izmirimo sve obaveze", naveo je Čović.

Posebno važno, Čoviću je pitanje grba kluba, koji se dugo nalazi pod zalogom. Predsednik crveno-belih naveo je da je sa firmama "Starluks Investments" i "Starluks Rilestejt" u poodmaklim pregovorima o povratku prava na originalni izgled grba, u obliku štita.

"Neprijatno sam se osećao kada sam došao u klub i kada sam shvatio da nam je grb u jemstvu. Vrlo brzo ćemo vratiti grb Crvene zvezde u Crvenu zvezdu i to je veoma važno za nas", istakao je Čović.

On je u opširnom izlaganju u prostorijama kluba na Malom Kalemgadnu, grupi od oko 15 novinara, dodao i to da je klub na dobrom putu da zatvori budžet neophodan za funkcionisanje prvog tima KK Crvena zvezda Beograd, kao i da će uskoro biti formiran Upravni odbor od 23 člana, u kojem će biti i predstavnika navijača, ali prevashodno sponzora i donatora. 

Skupština kluba na kojoj je potpisan sporazum o saradnji Crvene zvezde i FMP Železnika i formiran tim Crvena zvezda Beograd održana je 12. avgusta. Uskoro, javnosti će biti predstavljena i struktura članova Upravnog odbora. 

"Veoma brzo kompletiraćemo Upravni odbor, koji će činiti 23 člana, a koji već čine sedam članova Predsedništva kluba, kao i četiri potpredsednika. Dakle, biće uvršteno 12 novih članova UO, među kojima će biti sponzori, donatori, ali i bivše legende kluba, kao i predstavnici navijača, sa kojima imamo sjajan odnos i koje veoma poštujemo", rekao je Čović.

Na kraju, Čović je dodao i da će svi članovi sistema kojem on rukovodi, dakle KK Crvena zvezda, KK Crvena zvezda Beograd i KK Radnički FMP, bojkotovati pojavljivanje u emisiji "SOS koš", koju vodi, kako je Čović rekao, "gospodin Vladan". Prvi čovek KK Crvena zvezda naglasio je da se to ne odnosi na SOS kanal, već samo navedenu emisiju, zbog "provokacija" koje su mogle da se čuju u njoj.

On je naveo i da će "advokatski tim ubuduće pratiti sadržaj ove emisije", kao i da je zatraženo da se "Crvena zvezda, Crvena zvezda Beograd i Radnički FMP ne pominju u toj emisiji".

"Ako ovaj koncept ozdravljenja velikog kluba nije zaslužio podršku, onda ne znam šta jeste!? Ne znam ko normalan može da želi da Crvena zvezda ne postoji. Ako postoje takvi neka se jave, a ja mislim da znam neke. Isto bih mislio i da su naše komšije, naši najveći rivali u ovakvoj situaciji", rekao je Čović.

On je naglasio da će potpisanim sporazumom svi trofeji koje u petogodišnjem periodu osvoji KK Crvena zvezda Beograd, pripasti KK Crvena zvezda, a da će svi trofeji koje osvoji KK Radnički FMP pripasti FMP Železniku, a da je ceo ovaj projekat samo način da se pomogne Crvenoj zvezdi, za koju je u junu bilo pitanje da li će uopšte postojati, a sada, kako Čović kaže, ima velikog trenera, punu halu, perspektivan tim...

Uprkos startu od jedne pobede i dva poraza, Čović samo u superlativima priča o treneru Pešiću, za kojeg je siguran da će postaviti sistem koji će od crveno-belih napraviti dugoročno stabilan tim, a ne tim za jednu sezonu. Čović ističe da onaj ko nema jake živce ne treba da bude deo ovog projekta i uverava navijače da će na kraju, svi biti zadovoljni radom trenera Pešića.

Stoga, pozvao je sve fanove da ispune "Pionir" i na utakmicama ABA lige, iako razume razloge zbog kojih deo navijača bojkotuje regionalno takmičenje. No, Čović kaže da niko ne treba da bude tvrd u svojim stavovima, naročito onda kada "štetimo sami sebi".

"Moramo da budemo strpljivi i ne sme da bude euforije. Ne mogu odmah da se promene stvari koje su se godinama nagomilavale", istakao je Čović, tražeći vreme za Pešića i novoformirani tim, koji će možda dobiti i neka pojačanja.

Da li je to Igor Rakočević? Teško...

Čović je rekao da je bilo razgovora, ali da Crvena zvezda nema novca da izađe u susret Rakočevićevim zahtevima, kao da ni ova uprava ne želi da pravi grešku nudeći sredstva koja u ovom trenutku nije spremna da obezbedi. Čović je jasno demantovao tračeve da su Rakočeviću nuđeni "stanovi i splavovi" i istakao da zna odakle to "spinovanje" dolazi...

"Pojačanja će biti ukoliko trener Pešić bude procenio da su neophodna i naravno ukoliko klub bude u situaciji da to i obezbedi. Verujte da se borimo i protiv toga što su mnogi upoznati da dugujemo velikom broju bivših igrača i sada nemaju poverenja da dođu", naveo je Čović.

 
Picture
Postoje utakmice za koje se kaže da se moraju dobiti,utakmice u kojim se radjaju veliki igrači,utakmice u kojima moraš da ostaviš srce na terenu...E to je baš ova utakmica,četvrtog kola ABA lige koju naši momci igraju protiv Cedevite.
Ako bi birali nezgodniji trenutak za dolazak Cedevite ne bi ga izabrali.Cedevita nam dolazi posle 2 uzastopna i dosta bolna poraza,dok Cedevita igra odlično ove sezone i jedinu utakmicu su izgubili u "Stožicama" protiv favorizovane Olimpije,iako su vodili većim delom utakmice.

Cedevita je ekipa sa možda i najvećim budžetom u ABA ligi,ove sezone imaju najveće ambicije i shodno tome pojačali su ekipu.Treba napomenuti i da su doveli novog trenera Dražena Anzulovića koji je zamenio Aca Petrovića.
Pre svega,Cedevita je jedna iskusna ekipa.

Cedevita-Igrački kadar

Motor ekipe i igrač na koga treba posebno obratiti pažnju je naturalizovani nepredvidivi plejmejker Hrvatske reprezentacije Dontaje Drejper.Iako je visok samo 180 cm njegova brzina i osećaj za asistenciju su glavne karakteristike ovog momka.Šut mu nije karakteristika,dobro igra u odbrani i ako njega zaustavimo uradili smo veliki deo posla.On prosečno provodi 30-ak minuta na parketu,a njegova zamena je iskusni Vedran Princ,prošče sezone igrač Cibone.On nije ni malo opasan kao Drejper,provodi 10-ak minuta na parketu,uglavnom dok se Drejper odmara,ali zna za to vreme biti od velike koristi ekipi.


Na bekovskim pozicijama kao najveća opasnost preti vanserijski šuter Marko Car.Da prošle godine nije bio jedini školovan igrač u Zadru ko zna da li bi Zadrani tako lako napustili takmičenje.On provodi u proseku 20 minuta na parketu,klasičan je šuter,ali u odbrani možemo tražiti prolaz pored njega.Pored njega,tu je još i 31-godišnji Ivan Opačak.On u ekipi ima sporednu ulogu,igra 10 minuta po utakmici,vrlo je nezgodan za čuvanje,dobar u tranziciji i vrlo neugodan u odbrani.Verovatno bi imao veću minutažu,ali jaka konkurencija i godine čine svoje.

Velika opasnost spolja nam preti i od 33 godine starog i prekaljenog asa Marina Baždarića. On svojim iskustvom i znanjem doprinosi dodatnom kvalitetu ekipe.Ovo mu je u Cedeviti treća sezona,na parketu provodi 23 minuta po utakmici i može biti vrlo nezgodan ako udje dobro u utakmicu.E sad,verovatno i najveća opasnost nam preti od letošnjeg pojačanja Cedevite iz redova Bilbaoa iz Španije.To je Kris Voren. On ove sezone kod svog dobro poznatog trenera Dražena Anzulovića,koji ga je trenira dok je bio u Ciboni, igra uglavnom na poziciji 3 i prosečno provodi 25,5 minuta po utakmici.Vrstan je napadač,Morison može imati problema,ali isto tako može iskoristiti prednost u visini u fazi napada.Pod košem je Cedevita još jača.

Poziciju krilnog centra pokriva pojačanje iz Azomvaša Kris Ovens.Važi za jakog krilnog centra,i on svoje minute deli sa prvom zvezdom ekipe Matjažom Smodišom,letošnjim pojačanjem iz CSKA.O Smodišu ne treba trošiti reči,on sa Ovensom na poziciji krilnog centra čini ubitačan tandem pod košem,dele minute i u zbiru imaju 64 godine.Smodiš ipak dosta često ove sezone igra i na poziciji centra.Važnu ulogu pod košem ima i Vedran Vukušić,visok igrač,sa dobrim šutem.Tu je i univerzalac Tomislav Petrović,koji pokriva pozicije 3 i 4.Ima malu minutažu ove sezone,ali treba obratiti pažnju na njega pre svega u skoku.

Centarsku liniju,pored već pomenutog Smodiša čini i mladi Miro Bilan.Prosečno igra 15 minuta po utakmici,visok je 213cm,ali naši centri ne bi trebalo da imaju problem sa njim.Tu je još i levoruki Filip Kraljević,mladi igrač koji ulazi tek malo da se Smodiš odmori.Ove sezone,igra samo 2 minuta po utakmici i predstavlja budućnost kluba.

4.kolo ABA lige,Crvena zvezda-Cedevita,20h,Hala "Pionir",Beograd.Direktan prenos utakmice možete pratiti na B92  i Arena sport 1 kanalu.

 
Picture
Nakon, slobodno se može reći neverovatnog susreta u okviru 3. kola ABA lige koji su naši košarkaši izgubili u „Pioniru“ od ljubljanske Olimpije, trener Svetislav Kari Pešić je izjavio:

- Iz meča u meč imamo problema, primamo mnogo poena. Primiti ovoliko poena na svom terenu je ravno katastrofi. Izvinjavam se navijačima koji su došli da nas podrže. Na domaćem terenu primili smo u prvih 20 minuta igre 61 poen. To su neverovatne stvari i prvi put se susrećem sa takvim problemom. Uvek sam se pitao kako treneri dozvoljavaju da se tako nešto desi, a sada smo i mi u tom problemu.

Trener Pešić nije mogao da ne pomene suđenje koje je u više navrata iritiralo tribine hale „Pionir“

- O sudijama neću da pričam, ali jednu utakmicu čine dva protivnika koji igraju jedni protiv drugih i trojica sudija koji imaju veliku odgovornost, a tu su i dvojica trenera. I na kraju kada dođeš na pres konferenciju neko ti zabrani da o sudijama bilo šta kažeš.

O samoj igri naših košarkaša, Pešić je rekao:

- Dosta smo uplašeni. U napadu nam nedostaje sigurnost, kreacija, sloboda, …Donosimo veoma čudne odluke u odbrani, nismo skoncentrisani, živimo od momenta do momenta. Čekamo da nas publika podrži kao protiv Bajerna. Rekao sam igračima, ako igramo košarku samo kada nam neko peva, onda se rastajemo. To nije košarka.


 
Picture
U trećem kolu ABA lige košarkaši Crvene zvezde u subotu 15. oktobra od 17 sati u dvorani Pionir dočekuju ljubljansku Olimpiju. Crveno-beli će u ovom meču biti jači za Bojana Popovića, iskusnog plejmejkera koji je nedavno potpisao ugovor sa Zvezdom na godinu dana.

- Prvo smo napravili analizu prethodne utakmice, pa smo krenuli u pripreme za meč protiv Olimpije. Mnogo je važnije da se fukusiramo na našu igru, ali svakako nećemo zanemariti ni njihove sisteme za koje ćemo se sigurno dobro spremiti. Jer, ukoliko maksimalno spremni dočekamo meč mislim da možemo da pobedimo – rekao je Bojan popović, koji je odlučio da u ovoj sezoni nosi dress a brojem 40.

Šef stručnog štaba crveno-belih Svetislav Pešić izrazio je veliko zadovoljstvo dolaskom Bojana Popovića u tim i potom dodao:

- Vrlo ga cenim, oduvek sam ga cenio i zbog toga je ovde. I u ona vremena kada sam bio u Zvezdi želeo sam ga da dovedem. Međutim, tada je bila drugačija situacija, a i Bojan je imao drugačije planove. Želeli smo da rešimo problem koji je nastao posle povrede Vuka Radivojevića, a tražili smo igrača koji će se uklopiti u naš sistem. U razgovoru sa njim najvažnije mi je bilo da znam da li je spreman da napreduje, da popravlja stvari oko kojih se dogovrimo i da radi na sebi – bio je prvi komentar Svetislava Pešića.

O kvalitetima rivala, Pešić je rekao:

- Olimpija je dosta interesantna ekipa. Popunjeni su na svim pozicijama, imaju kontinuitet sa Jagodinikom i Markotom, tu je i trener Filipovski koji je već radio u Olimpiji. Imaju tri Amerikanca, od kojih su dvojica igrala na Severnoj Karolini. To su dosta dobri igrači, doduše bez iskustva. Imaju Ćapina koji je vrlo iskusan i igra godinama u evroligaškim klubovima, nije slučajno da su pokazali vrlo visok timski moral, a to imaju prave ekipe. Olimpija sigurno konkuriše za jedno od mesta koje void na Fajnal for ABA lige.

Pešić je posebno želeo da naglasi vrlo dobru atmosferu u ekipi:

- Sa svim igračima sam vrlo zadovoljan. Imamo vrlo dobru atmosferu, ali moramo još više da radimo, da delujemo više kao tim, da rešaavmo probleme zajedno. Na putu smo da stavorimo ekipu koja će biti žestok takmac sa timovima koji su favoritit za Fajnal for.

Upitan da prokomentariše igre i ponašanje Adama Morisona, koji je u tri utakmice dobio isključujuću i tehničku grešku, Pešić je odgovorio:

- Razgovarali smo o tome i on je svestan toga da su njegove rekcije loše za koncetraciju. On je igrač koji živi od dobrog napada. Postiže koševe na rasazličite načine. Ali, moraće da se prilagidi načinu na koji se igra u Evropi. On nije dovoljno ni fizički pripremljen, ne može da izdrži trening od sat i petnaest minuta u kontinuitetu. On jeste bio prvi igrač u Gonzagi, ali tamo se igrala druga košarka. Znamo kako su igrali, ali to nije naš koncept. Svestan je svega i izvinjavao se. Očekujem da će da se iskotroliše. On toliko želi da igra da želi da stalno igramo produžetak i da stalno posle postignutih trojki podiže tri prsta. Sve to je proces adaptacije – zaključio je Pešić.

Ulaznice za meč sa Olimpijom prodavaće se na dan utakmice na blagajni Pionira od 12 časova i to po cenama od 200, 300, 500 i 700 dinara.


 
Picture

Posle dobrog stаrtа protiv Hemofаrmа, а zаtim i krаhа u Podgorici, meč sа Olimpijom nosi sа sobom imperаtiv pobede ukoliko želimo dа zаdržimo snove o dobrom plаsmаnu ove sezone. Ekipа je uzdrmаnа šokаntnim preokretom Budućnosti, аli nа klupi je svаkаko neko ko znа dа ekipu vrаti u život. Sve oči će biti uperene prvenstveno u Adаmа Morisonа od kogа se očekuje dа pokаže kаko je u utorаk imаo loš dаn i dа je u stаnju dа prevаziđe provokаcije protivnikа i ne dozvoli dа to utiče nа njegа.
Olimpijа posle dvа kolа imа dve pobede. Rutinski trijumf protiv Zlаtorogа je bio očekivаn, а u derbiju drugog kolа sаvlаdаnа je Cedevitа, kаo direktаn rivаl zа F4 i to nаkon konstаntnog minusа tokom celog mečа, i velikog preokretа. Olimpijа je sаstаv sа dostа igrаčа u rotаciji а nаjbolji pokаzаtelj je to dа su u ove dve utаkmice rаzličiti igrаči donosili pobede.
Nа pozciji plejа igrа Ben Vudаjd, koji je odigrаo solidno protiv Zlаtorogа, аli očаjno protiv Cedevite kаdа je imаo indeks -6. NJegovа zаmenа zа sаdа igrа mnogo bolje od njegа. Aleksаndаr Ćаpin, došаo je dа bude rezervа Vudsаjdu, аli u prvа dvа kolа imа indekse 17 i 19, а može se reći dа on i Amerikаnаc dele minutаžu nа polа.

Nа spoljnim pozicijаmа LJubljаnčаni imаju uglаvnom mlаđe igrаče, а svаkаko prvi izbor je Deni Grin, moždа i nаjkvаtetniji igrаč ovog timа. Ovo krilo je veomа opаsno iz svih mogućih pozicijа i nа njegа će odbrаnа Zvezde morаti dа obrаti posebnu pаžnju. Pored njegа tu su Jаkа Blаžić, Dino Murič i Sаsu Sаlin, kаo i Letonаc Bertrаns. To su igrаči koji imаju epizodne uloge, аli mogu dа nаprаve dostа problemа u tim nаstupimа.
Pod košem Olimpijа imа dostа iskustvа. Rаtko Vаrdа, Robert Robhаrt, kаo i Mаrkotа i Jаgodnik imаju puno vаžnih i jаkih utаkmcа u rukаmа. Kаd se njimа pridruži i Dion Tompson, koji je mlаđi igrаč, аli i nаjbolji skаkаč grčkog prvenstvа prošle godine, ondа utisаk koji su ostаvili nаši centri može sаmo dа unese određenu zebnju pred ovаj meč.

Zvezdа će u slučаju dа želi pobedu morаti dа igrа celu utkаmicu. Onаkvа ispаdаnjа iz kolosekа prosto neće biti dozvoljenа jer Olimpijа to prosto neće dopustiti. Nаšа glаvnа prednost je neuigrаnost Olimpije i njenih glаvnih igrаčа, kаo i pritisаk koji se očаkuje sа tribinа. U nаšem timu se očekuje i debi Bojаnа Popovićа, koji će biti velikа pomoć protiv Vudsаjdа i Ćаpinа. U svаkom slučаju sаmo sа velikom borbenošću i disciplinovаnom igrom možemo do pobede kojа nаm je neophodnа.
Utаkmicu će prenositi Arenа Sport 1 i B92 !

 
Picture
Preteći prvih 20 minuta meča na parketu Morače mnogi navijači Crvene zvezde Beograd su skakali od sreće, veličali igrače i sistem Svetislava Pešića koji je praktično preko noći počeo da daje rezultate.
Trofejni trener je ipak na početku sezone objasnio da je Zvezda tek na početku, kao i da će imati oscilacije ne samo od meča do meča, nego i tokom utakmice. Zato i ne čudi oštra reakcija trofejnog trenera kada smo postavili pitanje šta se desilo u trećoj četvrtini koju su crveno–beli izgubili 28:5.

– Pitanje šta se desilo je neumesno. Neću da kažem da se tako nešto očekivalo, ali sve su to normalne stvari za ekipu koja je u procesu stvaranja i za klub koji se polako uređuje – rekao je trofejni stručnjak.

Pešić je potom istakao da mu nije jasno sa kojim argumentima pojedinci Crvenu zvezdu svrstavaju u grupu favorita i pričaju o titulama.

– Sve utakmice na strani, pogotovo u ABA ligi su izuzetno teške i zahtevaju različit pristup. Mi smo pre svega mlada ekipa. Pošto nas stalno upoređuju sa večitim rivalom, što je u Srbiji normalno, reći ću da je Crvena zvezda tamo gde je Partizan bio 2001. godine.


 
Picture
Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su prvi poraz u ABA ligi. Zvezda je izgubila u Morači od ekipe Budućnosti 79:64. Neuspeh na gostovanju u Podgorici posledica je pre svega neshvatljivog pada koji se dogodio u drugom poluvremenu. U igru izabranika Svetislava Pešića potpuno neočekivano uvukla se nesigurnost, naročito u trećoj četvrtini. Crveno-beli nikako nisu uspevali da pronađu put do koša domaćina što je Budućnost umela da kazni.

Crvena zvezda igrala je veoma dobro u prvom poluvremenu, od početka meča održavala je prednost, a vrlo efikasnu igru prikazali su Milutinović, Subotić i Radetić. U 11. minutu crveno-beli su upravo posle trojke Radetića stekli devet pone viška (17:26). Velikih problema u reketu Zvezda je imala sa Nikolom Vučevićem, a kada se raspucao i Anderson Budućnost je prišla na četiri poena minsa (30:34). Međutim, usledila je serija 7:0 Radetića i Subotića i Zvezda je u 17. minutu došla do najvećeg vođstva (30:41).

I pored ubedljivog vođstva veliki problem za crveno-bele predstavljala je činjenica da je Petar Popvić u prvom poluvremenu sakupio čak četiri lične greške.

Početkom drugog poluvremena usledio je neshvatljiv pad. Zvezda je igrala praktično bez odbrane, a Budućnost je serijom 16:0 napravila preokret (55:46). U trećoj deonici Zvezda je izgubila previše lopti, dogodio se neshvatljiv psihološki pad na koji se nadovezala i nesigurnost u šutu pa igrači u crvenim dresovima nisu mogli da pogode iz otvorenih pozicija kao ni sa linije slobodnih bacanja. Podgoričani su to iskoristili, stekli ubedljivu prednost i zasluženo pobedili.

Budućnost VOLI – Crvena zvezda 79:64 (17:23, 22:23, 28:5, 12:13)

Budućnost VOLI: Ivanović 5, Mihailović 4, Vitkovac 4, Vučević 16, Popović 8, Božović 6, Dubljević 14, Đukanović, Milošević, Krstović 3, Anderson 11, Popović 8.

Crvena zvezda: Cvetković 2, Subotić 15, Ilić 4, Lazić 3, Milutinović 13, Čović 7, Popović 5, Morison 3, Nedović, Radetić 12, Lešić, Marković.

JADRANSKA LIGA –2. KOLO
Hemofarm – Zagreb 80:77
Budućnost - C. zvezda 79:64
Olimpija - Cedevita večeras

SREDA
Cibona - Krka 20.00
Široki - Radnički 20.00
Partizan - Helios 20.00
Ranije odigrano
Zlatorog - Makabi 72:101
1. Makabi 3 0
2. Cibona 1 1
3. Hemofarm 1 1
4. Budućnost 1 1
5. C. Zvezda 1 1
6. Cedevita 1 0
7. Partizan 1 0
8. Olimpija 1 0
9. Široki 1 0
10. Zlatorog 0 2
11. Helios 0 1
12. Radnički 0 1
13. Krka 0 1
14. Zagreb 0 2

 
Picture

Euforijа nаvijаčа Crvene zvezde Beogrаd kojа trаje od dolаskа Nebojše Čovićа i Svetislаvа Pešićа rаsplаmsаnа je rušenjem Hemofаrmа nа početku ABA lige.
Posle prvih pаr minutа nervoze i nešto lošijeg zаgrаđivаnjа svog košа, crveno-beli su pregаzili Vrščаne i nа poluvreme otišli sа plus 20.
Nаjаvljeni pаd od strаne Pešićа, koji gа je ipаk puno nаljutio, dogodio se u nаstаvku, аli kаdа je Hemofаrm pripretio sа nekoliko trojki Adаm Morison je pokаzаo zаšto je 2006. bio treći pik nа drаftu, kаo i zbog čegа su gа Lejkersi doveli u šаmpionsku ekipu.

Amerikаnаc je ubаcio 23 poenа uz odličаn procenаt šutа i sаkupio 27 indeksnih poenа. Zаto i ne čudi zаšto se u odjeku uspešne premijere nаjčešće čuje komentаr – Zvezdа imа odličnog strаncа.

- Prošle sezone nisаm igrаo košаrku zbog povrede, veomа sаm uzbuđen što sаm ponovo nа pаrketu. Nа svаkom meču želim dа igrаm jаko i pаmetno. Nаvijаči to cene.Ono što su nam priredili protiv Bajerna je bilo predivno,nikada nisam doživeo ništa slično,nadam se da ćemo imati njihovu podršku cele sezone,ali su mi objasnili da najvatrenije pristalice bojkotuju ABA ligu.I ovoga puta smo imali lepu podršku,ali ono protiv Bajerna je bilo neverovatno – rekаo je Morison.


Crveno-beli će već u utorаk (18) istrčаti nа pаrket Morаče.


- Imаmo mаlo vremenа zа pripremu, аli sigurno ćemo gа mаksimаlno iskoristiti – zаključio je Adаm Morison.Crvenа zvezdа je premijeru zаvršilа sа čаk sedmoricom igrаčа koji su imаli dvocifreni indeks korisnosti (Čović, Ilić, Lаzić, Rаdetić, Morison, Miluitinović i Popović) što nаjbolje govori o kvаlitetu igre. Isto tаko, 89 primljenih poenа nаjbolje odslikаvа loš učinаk u defаnzivi koji, dа bi se pobedilo, u Podgorici ne sme dа se ponovi.