Picture
Nemoćno je gledao Zmagoslav Sagadin, nekadašnji trener Crvene zvezde, kako se njegov sadašnji tim Helios ledi na beogradskom minusu. 

Crvena zvezda Beograd deklasirala je Helios 86:69 (44:32) u meču 20. kola ABA Lige pred oko 2.500 gledalaca u "Pioniru" i napravila dobar "štimung" pred borbe za Kup Srbije.

Neizvesnosti nije bilo, tek možda u prvih pet, šest minuta igre. Držao se Helios u uvodnim minutima, ali je Zvezda serijom od 9-0, počela da melje rivala.

Omar Tomas i Bojan Subotić, dvojica najzapaženijih u redovima domaćih, odigrali su efektnu akciju, "ali up" krajem druge četvrtine za vođstvo od 40:28, što je razgalilo Zvezdine navijače. Upravo su takve i slične akcije bile i jedino uzbuđenje u ovoj utakmici u kojoj je Zvezda dominirala u svim elementima igre. 

Tamo gde je stala u prvom, Zvezda je nastavila u trećoj četvrtini. Neozbiljna odbrana Heliosa je probijana sa svih strana, pa su crveno-beli samo podizali prednost do, tog dela maksimalnih +21 (70:49).

Razigrani crveno-beli nastavili su da se igraju, bili blizu i +30, ali je Helios, potom, iskoristio to što je Zvezda smanjila gas i uspeo da ublaži, ionako visoki poraz. 
Crvena zvezda Beograd - Helios Domžale 86:69 (20:14, 24:18, 26:17, 16:20).

Crvena zvezda: Čović 4, Cvetković 5, Ilić 8, Lazić, Nedović 10, Lešić 8, Subotić 12 (5sk), Nikolić 4, Tomas 15, Milutinović 7, B.Popović 7 (3as), P.Popović 6.

Helios: Besedič, Jeftić 12, Marković, Pašalić 10, Čebular 3, Močnik, Bubnić 14 (8sk), Petrovič 2, Črešnar, Gej 20, Preprelič 4, Bolčina 4.

ABA liga, 20. kolo

Zagreb – Zlatorog 71:64
Olimpija – Krka 79:81 (p)
Makabi – Budućnost odloženo
Partizan mts – Široki 86:59

Nedelja

Crvena zvezda Beograd – Helios 86:69
Hemofarm – Cibona 22. februar
Cedevita – Radnički 29. februar

TABELA: Makabi 18-1, Cedevita 15-4, Partizan 14-6, Budućnost 13-6, Široki 11-9, Zagreb 11-9, Olimpija 11-9, Cibona 10-9, Radnički 9-10, Crvena zvezda 8-12, Hemofarm 5-14, Krka 5-15, Helios 5-15, Zlatorog 2-18. 


 
Picture
Posle vrlo teške i naporne utakmice u Zagrebu protiv Cedevite, košarkaši Crvene zvezde sutra igraju posle skoro dva meseca kod kuće. U okviru 20. kola ABA lige u goste nam dolazi, jedan od četiri predstavnika Slovenije u regionalnom takmičenju, ekipa Heliosa iz Domžala, a utakmica počinje u 17h.

Utakmicu možete pratiti i ovde na našem sajtu,a evo i nekoliko linkova za gledanje:

1.http://www.profreetv.com/index.php?content=watch&tvid=256
2.http://tashsporttv-live.blogspot.com/2012/01/tashsport-live-channel-2.html 


Za sada sve ide odlicno,vodimo 18:9, nije proslo jedno zakucavanje Lesica.Tomas odican za sada i aplauzom je ispracen na klupu, Lesic opet ne uspeva da zakuca, dok je Gej pogodio uz zvuk sirene. Druga cetvrtina pocinje sa 3 penala za Milutinovica, koji je fauliran pri sutu za 3 poena.
Nedovic ima svoj sou u drugoj cetvrtini. Postigao je 6 uzastopnih poen, a na parketu je i Cvetkovic.
U prvom napadu uspeva da pogodi uz faul, ali i omdah pravi faul i salje Geja na liniju penala, koji je polovican. 32:13 vodi Zvezda.
Nove poene belezi Tomas, a u igru se vraca i Covic i Petar Popovic. Odlican alej/up Tomasa za Subotica digao je publiku na noge, da bi potom posle trougla zakucao i Milutinovic. Gej opet uz zvuk sirene za konacnih 44:32 na kraju prvog poluvremena.
Ono što je Zvezda radila u prvom poluvremenu, samo se nastavilo u trećem periodu. Odlično su koristili crveno-beli svaku priliku da napadnu koš protivnika i uspevali vrlo lako da kazne neozbiljnu odbranu Heliosa. Gosti su redukovali šut za tri poena, ali kako poziciona igra i šut za dva poena nisu davali željene rezultate, Zvezda je i dalje povećavala razliku. Omar Tomas je nastavio da rešeta koš protivnika, uz perfektan šut iz igre, pa je Zvezda posle 30 minuta imala prednost od 70:49.

Čak ni preko 20 poena viška nije sprečilo Zvezdu da ublaži ritam. Naprotiv, u poslednjoj četvrtini Pešićevi izabranici nastavili su sa ozbiljnim pristupom i kvalitetnom košarkom. Pred sam kraj meča došlo je do minimalnog pada koncentracije, što je Helios iskoristio da u jednom momentu dođe na manje od 20 poena zaostatka. Ipak, ovaj detalj nikako nije mogao da pokvari opšti utisak o odličnoj partiji crveno-belih, koji su 40 minuta igre protiv ekipe iz Domžala okončali ubedljivim trijumfom od 86:69

 
Picture
Opet prozvao svoje.
Košarkaška legenda Zoran Slavnić smatra da je trener Crvene zvezde Svetislav Pešić
previše zaštićen i da nema previše razloga da kuka.

- Dosad nisam uputio nijednu javnu, ali ni privatnu kritiku na račun Pešića, iako je bilo mnogo razloga za to. Mislim da je ovo posle Cedevite prevazišlo svaku meru što se tiče njegovog kukanja. Posle toliko poraza, on je i dalje zaštićen kao beli medved. To vređa moju inteligenciju. Od početka je bila njegova floskula da je došao da pomogne, a pritom ima odličan ugovor. Nisam znao da se to zove pomoć - kazao je Slavnić.

Moka je istakao da je u početku podržao projekat Nebojše Čovića sa Crvenom zvezdom.
- Nebojši sam lično rekao da podržavam njihovu borbu za mesto koje zaslužuje Zvezda, kao i dolazak Pešića na klupu. Želeo sam makar tako da pomognem, pošto sam shvatio da nisam kvalitetan da budem aktivan. Zanimljivo je da smo Pešić i ja ista generacija i obojica smo izdanci jugoslovenske košarke - konstatovao je Slavnić.



Nije za Balkan

Zoran Slavnić smatra da takvom treneru kao što je Pešić nije mesto u Zvezdi, jer je on svetska klasa.
- Pošto su ga kolege odvraćale od povratka u Srbiju, ja mu poručujem: Majstore, ti si zlatni iz Indijanapolisa i Turske. Što si onda došao u Zvezdu, ovo je Balkan, a pošto si ti trofejni trener, idi onda u svet, jer si svetska klasa - istakao je Moka.


 
Picture
Posle vrlo teške i naporne utakmice u Zagrebu protiv Cedevite, košarkaši Crvene zvezde sutra igraju posle skoro dva meseca kod kuće. U okviru 20. kola ABA lige u goste nam dolazi, jedan od četiri predstavnika Slovenije u regionalnom takmičenju, ekipa Heliosa iz Domžala.

Helios je ekipa iz donjeg dela tabele, a u prvom delu sezone uspeli su da iskoriste naše loše igre i pobede nas rezultatom 88:79. Ipak, tadašnja situacija nije ni blizu ovome što se sada dešava. Naša ekipa je evidentno podigla nivo igre, dolaskom Tomasa dobili smo nove mogućnosti u defanzivi, dok je ofanziva počela da funkcioniše dosta bolje. Raznovrsnost u igri je jasno vidljiva, a zanimljivo je da posle Heliosa gubimo najmanje lopti u ligi.

Timska statistika Heliosa i nije na nekom zavidnom nivou. Po utakmici prave u proseku 24 faula i po tome su peti u ligi, kradu tek po 5 lopti po utakmici, svaku utakmicu upišu po jednu blokadu, a po asistencijama su tek dvanaesti u ligi. Ubedljivo su poslednji po broju skokova u ligi, a statistika pri šutevima nije ništa naročito dobra. Za tri poena šutiraju tek nešto preko 30%, a za 2 preko 50%. Bacanja ne izvode toliko loše, oko 75%. Timska statistika i indeks uspešnosti možda i najbolje oslikava kvalitet ekipe, predposlednji su.

Što se tiče igračkog kadra, može se reći da je u skladu sa statistikom. Glavnu ulogu u organizovanju igre ima student San Dijego univerziteta, Di džej Gej. On igra prvu sezonu u Evropi i može se reći da igra sasvim solidno. Prosečno beleži po 13,7 poena po utakmici, a rekord sezone je imao u 18. kolu protiv Olimpije kada je postigao 28 poena. Brz je, prodoran, ali ako udje u problem sa ličnim greškama, nema pravu zamenu pa često provodi i po 40 minuta na parketu.

U spoljnoj liniji izdvaja se Klemen Prepelič. Ove sezone 20- godišnji Slovenac beleži prosečno 14 poena po utakmici i igra najbolju košarku u karijeri. Ima veliku slobodu u igri i prosečno po utakmici šutne 6 trojki, a pogodi tek svaku petu. Tu je još i Sandi Čebular, momak iz Celja koji igra prvu sezonu u Heliosu. Jedno vreme igrao je i u Španiji, klasičan je šuter, ali ne bi trebalo da nam napravi veće probleme. Njegove brojke ne govore mnogo, a partiju sezone je pružio protiv Partizana kada je ubacio 15 poena. Liniju kompletiraju iskusni Vjeko Petrovič i mladi Bosanac Dejan Jeftić.

Što se tiče visokih igrača, izvdaja se iskusni Hrvat Drago Pašalić. Od njega definitivno preti najveća opasnosti, igrao je dugo u inostranstvu ( PAOK, Ulkerspor, Bilbao, Obradoiro), ima iskustva igranja jakih utakmica i može da igra i na poziciji krilnog centra i centra. Ima meku ruku, često se izvlači na šut i sa Gejom igra "pick and pop" . Tu je i mladi Jure Besedič, koji nema neku dobru statistiku, igrao vrlo promenljivo i rekord sezone mu je 9 poena. Epizodista je i Sarajlija Miljan Marković, koji retko dobija šansu, kao i Urban Gorjanac. Zapravo, jedina pomoć Pašaliću je njegov sunarodnik Dražen Bubnić. Ovaj 26 - godišnjak ima veoma dobru minutažu ove sezone, a može se reći i da je dobro koristi. Ove sezone prosečno beleži oko 10 poena, a najbolju partiju imao je protiv nas u prvom delu sezone, kada je dao 21 poen.
Vredi pomenuti da ovu mladu ekipu, predvodi iskusni Zmago Sagadin, bivši trener Zvezde.

Na kraju, treba zaključiti da je Helios veoma skromna ekipa i da naši momci, ako budu na nivou, ne bi trebali da imaju problema. Iako su napravili nekoliko iznenadjenja, ne bi trebali da ih shvatamo kao jaku ekipu, već to treba da nam bude oprez da pružimo maksimum i onda neće biti ni najmanjih problema.

Utakmica se igra sutra od 17 časova u dvorani "Pionir", a karte se puštaju u prodaju na dan utakmice, pa sve do početka meča po cenama od 200 dinara za tribine i 300 za parter. Oni koji kupe 2 karte, na poklon dobijaju i kalendar kluba za 2012. godinu.
Za sve koji nisu u mogućnosti da dodju, TV prenos je na televizijama B92 i Arena sport 1.